Третій Німецький сніданок у Києві: німецькі інвестиції і їхня роль у відносинах України та ФРН

22 вересня 2020 року у Києві відбувся третій Німецький сніданок «Німецькі інвестиції в Україні: як зберегти старі і привабити нові?».  На цьому змішаному онлайн-офлайн заході гості, серед яких були представники/-ці медіа, бізнесу, аналітичних центрів, обговорили тематику залучення інвестицій в Україну та розвиток відносин України та Німеччини у цій площині. Захід був проведений Інститутом європейської політики (Берлін) у кооперації з Центром «Нова Європа» під патронатом Посла Федеративної Республіки Німеччина Анки Фельдгузен.

Спікерами були Александер Маркус, Голова правління Німецько-Української промислово-торговельної палати та Роберт Кірхнер, Заступник керівника Німецької консультативної групи Berlin Economics.

З висновків дискусії можна підкреслити наступне: важливим фактором для інвесторів є прогнозованість роботи національних інституцій, а також верховенство права, захист прав інтелектуальної власності. Зрештою, не останню роль у комунікації між країнами мають відгравати й приватні підприємства.

Німецькі сніданки – це особливий формат дискусії, який відбувається у Києві регулярно. Він є продовженням серії Українських сніданків, які з 2017 року організовує у Берліні Інститут європейської політики. Ініціатива Німецьких сніданків була розпочата з метою обговорення поглядів німецьких експертів та осіб, відповідальних за прийняття рішень щодо подій в Україні та Німеччині, та встановлення професійного діалогу між експертами обох країн.

Цей захід є частиною проєкту «German Ukrainian Researchers Network» (GURN). GURN має на меті розвиток співпраці між німецькими та українськими аналітиками, посилення дослідницьких компетенцій молодших аналітиків та трансфер знань про Україну до Німеччини. Проєкт реалізується Інститутом європейської політики (Берлін, Німеччина) спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Центром «Нова Європа» та Ініціативою з розвитку та дослідження аналітичних центрів «think twice UA» за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.